Hemiplegie, posibilitati de recuperare medicala si optiuni de tratament

 Hemiplegie, posibilitati de recuperare medicala si optiuni de tratament

Hemiplegia, uneori cunoscuta ca hemipareza, este o afectiune cauzata de o leziune cerebrala. Aceasta duce la un grad de rigiditate – spasticitate – si lipsa de control pe o parte a corpului. Un plan de recuperare medicala dupa hemiplegie poate fi aplicat cu rezultate excelente. Explicam pas cu pas.

Hemiplegia este cauzata de leziuni ale unor parti ale creierului care controleaza miscarile membrelor, corpului, fetei etc. Este o forma de paralizie cerebrala. De retinut este faptul ca reprezinta un nume descriptiv pentru un grup mai larg de afectiuni in care miscarea si postura sunt afectate din cauza creierului. Hemiplegia este o afectiune neurologica. De aceea, procedurile de recuperare medicala dupa hemiplegie sunt foarte importante.

Cauzele hemiplegiei

Unele persoane pot dezvolta hemiplegie in urma unui accident vascular cerebral (cand o sangerare sau un cheag de sange dauneaza unei parti ale creierului), a unui accident, a unei infectii cerebrale sau a unei tumori.

Dificultati specifice de invatare, cum ar fi dislexia, problemele de perceptie si de concentrare sunt frecvente, la fel ca problemele emotionale si de comportament. Hemiplegia poate provoca, de asemenea, probleme medicale, cum ar fi deficiente de vedere, dificultati de vorbire si epilepsie. De aceea, recomandam tratamente de recuperare hemiplegie pentru a diminua efectele afectiunii si pentru a consolida partea slabita a corpului.

Simptomele hemiplegiei

Hemiplegia poate afecta fie partea stanga, fie partea dreapta a corpului. Orice parte a creierului este afectata, provoaca simptomele pe partea opusa a corpului. Oamenii pot avea simptome diferite de hemiplegie in functie de gravitatea acesteia. Simptomele pot include:

  • slabiciune musculara sau rigiditate pe o parte;
  • spasticitatea musculara sau muschiul contractat permanent;
  • abilitati motrice slabe;
  • probleme cu mersul;
  • echilibru slab;
  • probleme in apucarea obiectelor.
recuperare medicala dupa hemiplegie

Optiuni de recuperare medicala dupa hemiplegie

Optiunile de recuperare medicala dupa hemiplegie depind de cauza hemiplegiei si de severitatea simptomelor. Persoanele cu hemiplegie sunt deseori supuse unei recuperari multidisciplinare care implica terapeuti fizici, terapeuti de reabilitare si specialisti.

Pacientii vin la noi in spital si urmeaza un program complex de recuperare medicala: sedinte de kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic. Programul urmat, dar si vointa pacientilor ajuta la recuperarea lor.

Fizioterapia in planul de recuperare medicala dupa hemiplegie

Lucrul cu un fizioterapeut permite persoanelor cu hemiplegie sa-si dezvolte capacitatea de echilibru, sa-si construiasca forta si sa coordoneze miscarea. De asemenea, un fizioterapeut poate ajuta la intinderea muschilor spastici. Unul din pacientii spitalului nostru a venit cu hemiplegie dreapta post AVC bulbopotine stang. Acesta a urmat programul de recuperare medicala timp de o luna si cu ajutorul specialistilor nostri a reusit sa isi imbunatateasca starea de sanatate considerabil.

Dispozitive de asistare in recuperare medicala dupa hemiplegie

In unele tratamente de recuperare, se recomanda utilizarea unui scaun cu rotile sau rolator. Utilizarea unui dispozitiv de asistenta poate ajuta la imbunatatirea controlului muscular si a mobilitatii. Este o idee buna sa consultati profesionistii nostri pentru a afla ce dispozitiv este cel mai potrivit.

recuperare hemiplegie bucuresti

O echipa de recuperare hemiplegie include o varietate de specialisti, cum ar fi:

  • medici. Acestia au responsabilitatea principala pentru gestionarea si coordonarea ingrijirii de lunga durata, inclusiv recomandarea programelor de recuperare hemiplegie care vor raspunde cel mai bine nevoilor individuale. Medicii nostri sunt specialisti in medicina fizica si recuperare medicala.
  • kinetoterapeuti. Sunt specializati in tratarea dizabilitatilor legate de deficiente motorii si senzoriale. Acestia ajuta la restabilirea functionarii fizice prin evaluarea si tratarea problemelor cu miscarea, echilibrul si coordonarea. Un program de terapie fizica poate include exercitii pentru intarirea muschilor, imbunatatirea coordonarii si redobandirea gamei de miscare.
  • logopezi. Acestia ajuta pacientii sa-si insuseasca modul de utilizare a limbajului sau sa dezvolte mijloace alternative de comunicare si sa isi imbunatateasca capacitatea de a inghiti.

Planul de recuperare hemiplegie se va schimba in timpul procesului de reabilitare, in functie de partea (partile) corpului sau abilitatile care au fost afectate si de tipul si severitatea afectiunii. Pentru asta, este esential sa lucrati cu cei mai buni specialisti in domeniu. Afla mai multe despre optiunile de recuperare medicala cu internare, asistenta medicala 24/7, in Recuperare medicala cu internare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *