Recuperarea neurologica reprezinta un program specializat, conceput pentru persoanele cu boli, leziuni sau tulburari ale sistemului nervos. Recuperarea neurologica poate imbunatati adesea functia, reduce simptomele si imbunatateste bunastarea pacientului. Va explicam cu se desfasoara un program de recuperare medicala neurologica si care sunt afectiunile pe care le vizeaza.
Cine are nevoie de recuperare medicala neurologica
Recuperarea neurologica este conceputa pentru a ajuta pacientii cu boli neurologice sau nervoase. Recuperarea isi propune sa creasca functia, sa reduca simptomele si sa imbunatateasca calitatea vietii unui pacient. Tipurile de tratamente de recuperare neurologica recomandate depind de zonele corpului afectate de starea neurologica.
Afectiuni care pot beneficia de recuperare medicala neurologica
Leziunile, infectiile, bolile degenerative, defectele structurale, tumorile si tulburarile din sistemul circulator pot afecta sistemul nervos.
Unele dintre afectiunile care pot beneficia de recuperare neurologica pot include:
- tulburari vasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale ischemice (cauzate de cheaguri de sange), accidente vasculare hemoragice (cauzate de sangerare in creier), hematom subdural si atacuri ischemice tranzitorii
- infectii, cum ar fi meningita, encefalita, poliomielita si abcese cerebrale;
- traume, cum ar fi leziuni ale creierului si maduvei spinarii;
- tulburari structurale sau neuromusculare, cum ar fi paralizia Bell, spondiloza cervicala, sindromul de tunel carpian, tumorile cerebrale, neuropatie periferica, distrofie musculara si sindromul Guillain-Barré;
- tulburari functionale, cum ar fi dureri de cap, tulburari de convulsie, ameteli si nevralgii;
- tulburari degenerative, precum boala Parkinson, scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica, boala Alzheimer.
Tratamentul de recuperare medicala neurologica
Specialistii in recuperare medicala neurologica ofera tratamente si terapii personalizate. Echipa de recuperare neurologica este formata din profesionisti de inalta calificare, dedicati nevoilor fiecarui pacient. Cel mai potrivit plan de tratament pentru fiecare pacient este elaborat dupa o evaluare.
Un program de recuperare neurologica este conceput pentru a raspunde nevoilor dvs. individuale, in functie de problema sau boala specifica. Implicarea activa a pacientului si a familiei este vitala pentru succesul programului.
Echipa specializata in recuperare neurologica
Recuperarea neurologica poate include unii dintre urmatorii membri ai echipei:
- Neuropsihologii care se ocupa de pacientii cu probleme cognitive si/sau comportamentale legate de leziuni cerebrale, accident vascular cerebral sau alte boli. De asemenea, lucreaza cu pacientii care au nevoie de ajutor pentru a se obisnui cu schimbarile nivelului lor de capacitate. Acestia pot recomanda terapia cognitiva, tehnici de reducere a stresului sau alte tratamente.
- Kinetoterapeutii ajuta si trateaza pacientii cu o boala sau o leziune care contribuie la durere sau la pierderea fortei, a gamei de miscare, a echilibrului sau a coordonarii. Scopul lor este de a restabili si mentine capacitatea unei persoane de a se deplasa si de a efectua sarcini fizice. Citeste despre echipa de la Spitalul Sfantul Sava in pagina dedicata: Echipa.
- Terapeutii ocupationali care ajuta pacientii sa faca cat mai multe lucruri pe cont propriu.
- Logopezii care trateaza pacientii care au probleme cu abilitatile de vorbire si gandire. Aceste probleme sunt frecvente in randul celor care au suferit un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale sau alte modificari ale sistemului nervos.
- Fizioterapeuti.
Serviciul nostru de recuperare neurologica ajuta la reabilitarea celor cu deficiente fizice cauzate de o afectiune neurologica. Echipa Spitalului Sfantul Sava este formata din mai multi fizioterapeuti si asistenti cu experienta larga si specializata in neuro-fizioterapie.
Echipa ofera evaluarea, sfatul si tratamentul necesar pacientilor cu o gama larga de afectiuni fizice, cum ar fi slabiciune musculara, distrofie musculara, tulburari de miscare si dificultati respiratorii.