Spitalul Sfântul Sava, povestea de succes a unui centru de excelență pentru îngrijiri paliative și recuperare medicală

 Spitalul Sfântul Sava, povestea de succes a unui centru de excelență pentru îngrijiri paliative și recuperare medicală

Demnitate, confort și profesionalism: ghidată de aceste valori, psihologul Alina Ion a pus bazele Spitalului Sfântul Sava, un centru de excelență în îngrijire paliativă și recuperare medicală. În cei trei ani, de când spitalul a fost deschis, 2.100 de pacienți au beneficiat de serviciile sale.

În recuperare medicală, dar și în îngrijirile paliative, la finalul unei boli incurabile, pacienții sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de speranță și optimism, de demnitate și empatie, nu doar de un tratament medical rece și distant.

După 15 ani de experiență în îngrijiri paliative, psihologul Alina Ion înțelegea mai bine ca oricine nevoia imensă la nivel național în acest domeniu. Contextul este copleșitor: un raport din 2019, realizat pentru Banca Mondială, arăta că în 17 dintre județele României nu exista niciun pat pentru îngrijire paliativă, nici în sistem public, nici în privat.

Același document arată că ar fi nevoie de 172,000 de paturi, anual, în România , dar și că doar 480 de medici au atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, dintre care doar 23% (108) au raportat că lucrează în servicii de îngrijiri paliative.

Zeci de mii de persoane sunt deci condamnate la tratament inadecvat, la domiciliu, iar rudele lor sunt nevoite să își abandoneze locul de muncă pentru a le oferi un minim sprijin, companie, fără însă fi cadre medicale. În aceste condiții, atât bolnavii, cât și familiile lor traversează perioade deosebit de dificile, traumatizante, dureroase, chiar.

Spitalul Sfântul Sava a fost construit special într-o zonă liniștită, departe de trafic și aglomerație, la începutul pădurii Pustnicul. Clădirea nouă, modernă, aflată la câțiva kilometri de București, are o secție cu 45 de locuri pentru recuperare medicală și una cu 65 de locuri pentru îngrijiri paliative.

Vezi articolul complet pe  www.g4media.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *