Ingrijirea paliativa, ce este si cand avem nevoie de acest serviciu medical

 Ingrijirea paliativa, ce este si cand avem nevoie de acest serviciu medical

Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate. Este orientata spre confortul pacientului, confort atat fizic, cat si psiho-social, spiritual. Ingrijirea paliativa integreaza tot ce inseamna ingrijire medicala de buna calitate, pusa in slujba atenuarii, atat cat este posibil, a suferintelor fizice si psihice, pastrarii demnitatii pe tot parcursul bolii si comunicarii sincere dintre medici, pacienti si rudele lor.

Ce este ingrijirea paliativa, notiuni de baza

Ingrijirea paliativa, conform definitiei oficiale (emisa de World Health Organisation in 2005), inseamna o abordare medicala orientata spre imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care se confrunta cu boli care prezinta risc pentru viata. Cu alte cuvinte, ingrijirea paliativa presupune un tratament simptomatic. Includem aici simptomele psihice (depresie, anxietate) cu care se confrunta pacientii. Ofera solutii care sa presupuna confort si prelungirea starii de bine.

Salon cu 2 paturi

Pretuirea linistii, lipsa agitatiei, concentrarea pe calitatea vietii in momentul prezent, importanta compasiunii, a comunitatii, a umorului, crearea unui mediu centrat pe pacient, primitor, pasnic. Acestea sunt principiile umane pe care se bazeaza ingrijirea paliativa. Incepand de la acesta atitudine blanda porneste tratamentul.

Relatia dintre durere si starea psihica

In ultimii ani, stiinta a ajuns sa aiba o intelegere mai profunda asupra mecanismelor de baza ale durerii si a relatiei acesteia cu starea noastra emotionala. Acesti factori sunt interconectati in sistemul nostru nervos.

Frica, anxietatea, furia, insomnia provin din reactiile sistemului limbic si cortexului. La randul sau, creierul reactioneaza la aceste semnale, modificand impulsurile la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta reactioneaza la randul ei la semnalele creierului si, astfel, se stabileste un cerc inchis, ceea ce nu face decat sa intensifice durerea.

Pentru a atenua durerea, se folosesc tehnici psihologice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala care include relaxare, hipnoza, biofeedback. Desi aceste metode sunt in mod clar mai folositoare in dureri cronice non-maligne, decat in cazul pacientilor cu cancer, tehnicile simple de relaxare nu trebuie uitate.

Ce este ingrijirea paliativa, aspecte controlate

Ingrijirea paliativa presupune o ameliorare a oricaror simptome care ar putea provoca incomoditati pacientului.

Asadar, acest tip de ingrijire atenueaza durerea, dificultatile de respiratie, tusea, greata, constipatiile, balonarile, diareele. Este orientata spre imbunatatirea igienei, inclusiv a celei orale. Are drept scop ameliorarea problemelor de nutritie, cum ar fi anorexia, cachexia, a oboselii si, desigur, ameliorarea starii psihice.

Spital Sfantul Sava Pantelimon
Spital Sfantul Sava Pantelimon

Exista o multime de resurse cu ajutorul carora fiecarui pacient i se gaseste o abordare individuala. Tratamentul medicamentos, acupunctura, terapiile complementare, hipnoza sunt doar cateva dintre ele.

Cum luam decizia corecta

Cand vine vorba de oamenii dragi, este foarte dificil sa iei o decizie daca e sa apelezi la un centru de medicina paliativa sau nu. Deseori, bolnavii cu boli cronice progresive au nevoie de o ingrijire speciala, nu doar de ordin fizic, cat si psihologic, spiritual. Ingrijirea la domiciliu poate deveni extrem de dificila pentru apropiatii bolnavului. In acest caz, un centru paliativ bun este solutia optima si chiar va facilita comunicarea dintre rude si bolnav.

salon ati sava

Cand ajungem in situatia in care suntem convinsi ca nu mai putem face nimic, apare intotdeauna o modalitate de a avea grija, de a-i ajuta pe cei dragi. Acest ajutor poate fi de ordin medicamentos, psihologic, psihoterapeutic, terapie prin arta sau muzica, medicina complementara, sau pur si simplu ar fi indeajunsa crearea unui mediu sigur si linistit, pentru ca acestia sa se simta bine.

Pe termen lung, grija este cea care conteaza pentru un bolnav, indiferent de stadiul bolii. Afla mai multe despre pachetele disponibile in spitalul nostru in Ingrijiri paliative.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *